Înscrie-te acum și primești în fiecare marți newsletterul 3X Better, cu informații verificate, testate, cu sfaturi utile care să te ajute să trăiești mai sănătos, mai bine, mai mult.
Share
3X Better Newsletter #51 - psihologie și spiritualitate
Published 3 months ago • 6 min read
3X BETTER Newsletter
wellbeingcircle.ro | August 2024 | #51
Hey!
Sunt în vacanță. În ultimii câțiva ani, concediul meu a fost în special pentru studiu personal. Citesc, scriu, fac planuri. Bineînțeles, petrec foarte mult timp cu fata mea.
Zilele trecute am încheiat un curs interesant despre positive psychology, ținut chiar de fondatorul acestei abordări revoluționare în psihologie, Martin Seligman. Cred ca positive psychology a pus cumva bazele wellbeingului. Seligman a creat o nouă viziune în care accentul nu se pune doar pe tratarea problemelor și a suferinței, eliminarea a ce e rău, ci și pe cultivarea punctelor forte, a trăsăturilor de caracter puternice, a fericirii și a împlinirii personale. Această schimbare de paradigmă a deschis noi drumuri în înțelegerea și promovarea unei vieți echilibrate și pline de sens.
Urmărind cursul, am găsit diverse idei și concepte pe care le-am aprofundat în paralel.
De exemplu, psihologia pozitivă se aplică în armata americană pentru a crește reziliența și performanța soldaților. Soldații americani și familiile lor au, în cadrul unui proiect dezvoltat de Seligman (pentru 31 de milioane de dolari), un plan personalizat de training în psihologia pozitivă, care vizează pregătirea fizică, nutriția, somnul, controlul emoțiilor, relațiile sociale, echilibrul în familie, dimensiunea spirituala (valori, identitate, viziunea asupra vieții).
Seligman a mai implementat psihologia pozitivă, prin educație pozitivă, în orașul australian Adelaide și în școlile din Buthan. Educația pozitivă umple fix golul de care ne plângem: școala creează un cadru foarte competitiv și nu include și formarea de abilități pentru viață. În Buthan, guvernul inițiase deja un proiect numit Gross National Happiness (un fel de fericire internă brută, corelată cu standardul vieții). Buthan, numită și Ținutul fericirii, este țara cu cel mai ridicat nivel de fericire din Asia.
1. Intro despre terapia cognitiv comportamentală
Seligman a fost prieten cu Aron Tim Beck, părintele unei alte zone revoluționare din psihologie, cognitive behavioral therapy (CBT - terapia cognitiv comportamentală). Este o formă de terapie care se concentrează pe identificarea și înlocuirea gândurilor și comportamentelor negative cu gânduri reformulate, mai prietenoase (funcționează în caz de depresie și gânduri de suicid, depedențe, anxietate socială etc). Se pare că este cea mai eficientă formă de psihoterapie în caz de depresie moderată. Și cea mai eficientă terapie non-medicamentoasă pentru fibromialgie (modul în care resimțim durerea depinde de nivelul de stres).
La fel ca și în psihologia pozitivă, un aspect important este identificarea valorilor și sensului în viață. O temă pe care o regăsim și în logoterapie, dezvoltată de Viktor Frankl, autorul celebrului și tulburătorului roman ”Omul în căutarea sensului vieții”.
Cu ceva vreme în urmă am urmat un curs de psihologia schimbării pe zona de nutriție din care am preluat câteva tehnici eficiente de CBT pentru adoptarea unor obiceiuri noi. De exemplu, pentru gestionarea poftelor, în loc să spunem ”Mi-e prea poftă, nu pot să rezist”, putem să reformulăm ”Am puterea de a decide cum reacționez când mi-e poftă” / ”Pot să încerc să fac față monentului” / ”Pot să mai aștept, știu că poftele sunt ca valurile, vin furtunos și se calmează”. La noile gânduri se adaugă câteva strategii identificate a priori pentru când știm că ne va fi poftă (ex. mă implic într-o activitate plăcută, vorbesc cu un prieten etc).
Aron T. Beck a trăit până în 2021, când avea 100 de ani și 3 luni. A fost pe lista scurtă pentru premiul Nobel în 2010, pentru descoperirile din domeniul psihoterapiei și tratamentului tulburărilor psihice.
Scriam într-un newsletter trecut că persoanele centenare au mintea ageră și curiozitatea neoprită. La 95 de ani, Beck se declara mai creativ ca oricând. În ultimii ani ai vieții, pentru că nu mai vedea, dicta ideile celor două asistente ale sale sau folosea Alexa și asculta numeroase cărți audio pe săptămână. Avea idei noi constant, inclusiv cu câteva zile înainte de a muri.
Am citit un articol foarte emoționant despre agerimea și totodată lipsa de vitalitate din ultimele zile ale vieții sale.
De ce scriu despre asta. Există și în România psihoterapeuți formați în terapia cognitiv comportamentală. E bine să știi că există și această abordare terapeutică, validată științific, centrată pe analiză personală și autocunoaștere și care pornește de la legătura dintre gânduri, emoții și comportamente. E o idee de pus deoparte.
2. Când te simți copleșit de Univers
Când privim un răsărit la mare, roșul pictat al apusului, curcubeul după ploaie sau cerul înstelat la munte ieșim din realitatea imediată. Ne încearcă un sentiment de uimire și parcă timpul stă în loc. Se pare că aceste emoții sunt doar o frântură din ceea ce simt astronauții când privesc Pământul din spațiu. Ei spun că trăiesc sentimente puternice de uimire și de vulnerabilitate, copleșitoare, trecând prin transformări interioare profunde. Percep planeta noastră ca un ecosistem fragil și apreciază mai mult viața pe Pământ. Fenomenul poartă numele de efectul vederii de ansamblu (overview effect).
Impactul efectului asupra astronauților a atras atenția cercetătorilor. Un studiu din 2021 evidențiază modul în care efectul vederii de ansamblu îmbunătățește starea de bine psihologică și auto-transcendența - capacitatea de a depăși nevoile și dorințele imediate pentru a experimenta un sentiment de conexiune cu ceilalți, natura, universul sau o putere superioară. Acest proces implică o trecere de la egocentrism la o perspectivă mai largă, care include altruismul, spiritualitatea și urmărirea unui sens și scop dincolo de propria persoană.
Cu ce ne ajută să știm asta. Auto-transcendența este chiar vârful piramidei nevoilor lui Maslow. Depășirea sinelui ne poate ajuta să ne depășim fricile și limitările personale, deschizându-ne spre experiențe și scopuri mai mari decât cele individuale. În esență, învațăm să trăim o viață mai conștientă, mai plină de sens și mai aliniată la valorile fundamentale ale umanității.
Probabilitatea ca mulți dintre noi să ajungă în spațiu pentru a simți overview effect e mică. Avem o soluție mai la îndemână - cercetătorii au replicat experiența, cu oarecare succes, în VR. Există și alte modalități care să ne ajute să experimentăm auto-transcendența, pentru a ne simți mai fericiți, mai puțin stresați și mai înțelegători: plimbări în natură, activități de voluntariat, susținerea comunității, meditație și mindfulness, participarea la inovații sociale, stabilirea unor obiective personale care merg dincolo de interesul personal. Când avem copii sau ne confruntăm cu moartea putem simți un sentiment de auto-transcendență.
3. Câteva informații utile
Trecând prin cursul de psihologie pozitivă, am găsit câteva informații utile:
1. Cele 9 simptome ale depresiei
1/ stare generală proastă, sentiment de tristețe, disperare 2/ lipsa interesului pentru viață, pierderea vitalității 3/ modificări ale greutății corporale 4/ dereglări ale somnului (ceea ce se numește terminal insomnia - treziri devreme în noapte și imposiblitatea de a mai adormi) 5/ ritm psihomotor lent - mișcări lente, vorbire lentă 6/ oboseală, lipsa de energie 7/ lipsa de încredere de sine, de valoare personală 8/ imposiblitata de a lua decizii, lipsa de concentrare 9/ gânduri legate de moarte, gânduri suicidare
Seligman vorbește despre o triadă cognitivă care implică gânduri negative despre sine, despre lume și despre viitor. Prezența a 5 - 9 simptome timp de 2 săptămâni sau mai mult ar trebui să fie un semnal de alarmă.
2. Printre resursele de psihologie pozitivă pe care soldații americani le au la dispoziție, este și această platformă cu exerciții de relaxare, de respirație, meditație, mindfulness. Ar putea fi utilă mai ales persoanelor aflate la început, care vor să experimenteze, dar nu știu de unde să înceapă.
Eu am trecut prin el cu fata mea (are 10 ani) și mi s-a părut o experiență interesantă să văd cum se percepe. Din fericire, pentru că știe engleză, a mers repede. La întrebarea ”I usually do not have a lot of energy” mi-a răspuns: ”I have an Universe :)”. În concediul ăsta abia îi fac față :) Potrivit abordării psihologiei pozitive, dacă vrem să ne îmbunătățim starea de bine, să începem să cultivăm trăsăturile din top 5. Atenție, e un test lung, cu 240 de întrebări.
Lista celor 24 de trăsături de caracter este aici.
1/ Coaching: Preiau periodic 1-2 clienți în coaching. Dacă vrei să lucrezi cu mine în sesiuni de coaching 1 to 1, trimite un email pe dana@wellbeingcircle.ro pentru a programa un discovery call.
2/ Vrei să afli ceva despre un subiect anume? Scrie-mi și îți dau mai multe detalii într-un articol dedicat sau în newsletter.
wellbeingcircle.ro te ajută să ajungi acolo unde te poartă imaginația. Îți ofer informații, sfaturi practice, instrumente utile pentru a începe o schimbare pe termen lung.
Înscrie-te acum și primești în fiecare marți newsletterul 3X Better, cu informații verificate, testate, cu sfaturi utile care să te ajute să trăiești mai sănătos, mai bine, mai mult.
Read more from Wellbeing Circle | Redesign your Life
3X BETTER Newsletter wellbeingcircle.ro | Noiembrie 2024 | #63 Hey! Bolnavii de cancer care adoptă un stil de viață sănătos în timpul diagnosticului și după recuperare își reduc cu 58% riscul de deces și cu 38% riscul de recidivă. Surprinzător, zilele trecute am aflat că doar 5% dintre supraviețuitorii de cancer din SUA îndeplinesc unitar recomandările legate de stil de viață sănătos: nutriție (consum de 5 porții de legume și fructe pe zi), activitate fizică (150 min de activitate moderată...
3X BETTER Newsletter wellbeingcircle.ro | Noiembrie 2024 | #62 Hey! Deși fata mea are 10 ani, ne-am păstrat obiceiul să îi citesc seara înainte de culcare. Probabil ne-au mai rămas puține povești necitite în lumea asta :) Avem și jocurile noastre când citim (de exemplu, le dăm alte nume, amuzante, personajelor), mai glumim, mai povestim pe baza lecturii. E momentul nostru de seară, care a evoluat împreună cu relația noastră. Când le citim copiilor, lucrăm la atașamentul securizant părinte -...
3X BETTER Newsletter wellbeingcircle.ro | Noiembrie 2024 | #61 În Cluj-Napoca. Foto: Daniel Mirlea pe Unsplash Hey! Intro-ul de săptămâna asta este invitația de a urmări cel mai recent episod al podcastului ”e vremea mea”, găzduit de canalul de youtube Pacientul 2.0. Sunt invitată în partea a doua, într-un dialog cu Monica Rădulescu despre longevitate și despre ce să facem să trăim mai sănătos. Vin cu sfaturi - o parte au fost în newsletter - legate de nutriție, sport, somn, stres, conexiuni...