3X Better Newsletter #64 - skinny fat, alcool, riduri


3X BETTER Newsletter

wellbeingcircle.ro | Noiembrie 2024 | #64

Hey!

Zilele trecute am fost la doctor disperată că abia respiram și nici picăturile nu își făceau efectul. Nu dormeam bine, nu puteam să mă concentrez. Doctorul mi-a dat o schemă prin care să încerc să renunț treptat la picături și un tratament care să ajute cu inflamația mucoasei: ”nu mi s-a întâmplat să nu funcționeze”. Mi-am dat seama că era același tratament pe care l-am primit de la o colegă care îl avea de la o altă colegă, recomandat pentru eficiență. Și pe care îl urmasem și eu recent, fără efect.

A trecut o săptămână. Am luat pastilele cu încredere. Am continuat să fac sport, am crescut legumele și fructele, mesele cu pește, ceaiurile. Schema de renunțat la picături era pentru 4 săptămâni, perioadă în care să reduc progresiv doza de la nenumărate ori pe zi, la zero. Am aruncat la gunoi hârtia pe care mi-a dat-o. M-am decis să rezist fără picături cât mai mult posibil. După o săptămână îmi mai pun picături o singură dată pe zi și încerc să cresc intervalul fără picături cât pot de mult.

Reflectând asupra întâmplării, mi-a dat seama că doctorul a funcționat ca un coach când ești în blocaj. De multe ori avem rețeta, chiar o și punem în aplicare, dar nu ne iese.
Coachul vine cu responsabilitate în acțiune, cu încurajare și hotărâre, cu încredere în forțele tale. Coachul poate fi chiar un coach, poate fi un prieten, cineva din familie, un grup cu interese comune. Uneori avem nevoie doar de un pic de susținere pentru a porni pe drumul cel bun și pentru a ne disciplina. Se spune că dacă simțim că măcar o singură persoană în viață crede necondiționat în noi putem face minuni.

Totuși, mai e nevoie de ceva. Ține de fiecare: determinarea de a executa cu disciplină. Până nu ne decidem să acordăm spațiu mental și timp fizic pentru a face loc disciplinei, putem să avem cea mai bună rețetă și cel mai bun coach. Am mai dat exemplul sportivei australience Hattie Boydle care plătea 3000 de eur pe lună coachului său de nutriție (Layne Norton, un super coach) și nu făcea nimic. Peste un timp, a reluat lucrul cu el, de data asta committed. Între timp a devenit campioană mondială WBFF (competiție de body fitness).

M-am dus cu gândul la filosofia lui Mike Israetel (cu doctorat în fiziologie sportivă, recunoscut și respectat pentru experiența sa în bodybuilding, în cercetare, în coaching). El zice așa: dacă te întrebi cum să faci să ai mai multă motivație să mergi la sală înseamnă că nu trebuie să mergi, pentru că, de fapt, nu vrei să mergi la sală. Explică și cum să faci să înceapă să îți placă la sală, poți să îl asculți în acest filmuleț.

1. Strong is the new skinny. Pentru că skinny poate fi skinny fat.

M-am lovit recent, în repetate rânduri, de conceptul skinny fat, despre care știu de ceva timp. Probabil e timpul să scriu despre el. Există numeroase persoane care par normoponderale, dar, de fapt, markerii metabolici nu arată prea bine. Cam una din patru persoane e skinny fat (obezitate la greutate normală).

Asta înseamnă că deși indicele de masă corporală e ok, masa musculară e redusă și procentul de grăsime este mare (peste 35%). Spre deosebire, persoanele obeze au procentul de grăsime ridicat, dar au și masă musculară.

Obezitatea la greutate normală este cauzată de lipsa activității fizice, dieta dezechilibrată, fumat, consum de alcool, dar și de cauze genetice (ex populațiile asiatice au alt profil). Desigur, această condiție duce la creșterea grăsimii viscerale, a riscului de diabet, afecțiuni cardiovasculare, infarct.

Ce e de făcut? Soluția este modificarea stilului de viață. În general, persoanele skinny fat nu au experiență în exercițiile cu greutăți. Acesta poate fi un avantaj pentru ele, pentru că, dacă încep un program dedicat, vor dezvolta ușor, în prima fază, masă musculară și vor vedea rezultate care să le motiveze.

Exercițiile cu greutăți pot fi combinate cu un aport adecvat de proteine și cu o dietă ținută sub observație, pentru a determina remodelarea corporală cu succes. În funcție de aspectul fizic de început, se poate ajusta strategia, cu un focus mai mare pe creșterea masei musculare sau pe pierderea de grăsime, eventual cu o abordare etapizată.

Nu îți lua ca reper pe nimeni din anturajul tău. Nici măcar pe tine în urmă cu câțiva ani. Nu îți seta ca obiectiv să fii slabă. Pentru că slab nu înseamnă neapărat sănătos. Cel mai important e să te uiți de unde pornești și să optimizezi. Ești tu cu tine.

2. Ar fi ideal să renunți la alcool când ești la dietă

Dacă vrei să slăbești, alcoolul îți poate zădărnici planurile. Alcoolul - pur, nu cocktailuri, bere etc - are 7 kcal/ g și nu are nicio valoare nutritivă. Din contră, este o toxină pe care organismul o procesează imediat pentru a scăpa de ea, în detrimentul altor procese din organism (inclusiv arderea grăsimilor). În plus, alcoolul crește apetitul.

E adevărat, uneori sunt ieșirile cu prietenii. Posibil să aibă mai mult farmec la un pahar. Aici pot să ofer perspectiva din partea celalată, a persoanei care este frecvent singura de la masă care nu bea - calitatea conversației contează mult mai mult decât un pahar cu vin bun. Iar mintea fresh seara și a doua zi, după, este priceless.

La un consum ocazional, alcoolul nu pune în pericol efortul de a slăbi. Desigur, nu e situația ideală, dar așa cum putem face 15% loc pentru răsfăț, uneori putem să luăm în calcul un pahar de vin la o ieșire.

Ce să reții. Foarte multe persoane au rezultate mult mai bune în dietă când renunță la alcool, mai ales cele în cazul unui consum frecvent.

Atunci când cantitatea de alcool e mai mare, caloriile din alcool se adună. Alcoolul face foame. Ca urmare a creșterii apetitului, aportul caloric e mai mare decât în mod obișnuit, venit în special din alimente bogate în calorii (grăsimi, carbohidrați). Ne e foame când am pus punct unei seri de petrecere (de aceea apare în obicei celebra shaorma de dimineață), dar și când bem alcool la masă, avem tendința să mâncăm mai mult. Deși după ce bem, adormim mai repede, calitatea somnului scade. Oboseala de a doua zi poate duce iar la un consum necontrolat de mâncare. În plus, consumul de alcool frecvent este asociat cu o reducere a activității fizice totale. Cine mai are chef să facă sport mahmur?!

În cazul consumului ocazional, e bine să monitorizezi cum te simți, cum reacționează organismul a doua zi, cum afectează relația ta cu mâncarea. Și să iei decizia care este cea mai potrivită pentru tine.

3. Ridurile și nutriția: hrănește-ți pielea să arăți mai bine

Am o cunoștință pe care o văd relativ rar (probabil ne-am văzut de două ori în ultimul an) și care mereu îmi spune că arăt din ce în ce mai tânără. Nu sunt mereu în formă, dar în ultimii ani mi-am schimbat stilul alimentar, fac sport constant și am grijă de sănătatea mea emoțională. Când am perioade în care nu mai sunt atât de disciplinată, simt imediat consecințele - răcesc, sunt stresată, I feel I am losing it. Din fericire, știu că astfel de momente sunt normale și numai acționând pot scăpa de ele. Am diverse tehnici și metode de repliere rapidă. Cu siguranță, arăt mai bine când am grijă de mine.

Unul dintre multiplele motive pentru care lucrez la îmbunătățirea stilului meu alimentar este că mă stresează ridurile. Nutriția poate fi eficientă, la fel ca o cremă antirid bună.

Un studiu care a investigat relația dintre stilul alimentar și riduri la femeile peste 50 de ani arată că există o asociere între dietă și aspectul ridurilor. Femeile care aveau o dietă apropiată de recomandările generale - consum de fructe și legume, cereale integrale, proteine de calitate (peștele e foarte important) aveau mai puține riduri faciale. Același rezultat a fost confirmat și după ce s-au eliminat alți factori ce ar fi putut influența rezultatul final, cum ar fi fumatul sau expunerea la radiații UV.

Stresul oxidativ de la nivel celular, cauzat de radicalii liberi, joacă un rol major în aspectul pielii. Radicalii liberi sunt molecule instabile care afectează celulele pielii. Antioxidanții din dietă pot neutraliza impactul acestora. Efectul este potențat de:

  • grăsimile sănătoase - Omega 3, despre care am scris în trecut, menține pielea hidratată și are rol antiinflamator
  • vitamine - ex. vitamina C stimulează producția de colagen, vitamina E contribuie la regenerarea celulară
  • colagen - sprijină structura pielii și reduce aspectul ridurilor fine
  • hidratare - oferă elasticitate pielii

Toate acestea e bine să fie luate în special din alimente, să nu fugim prima dată la lista de suplimente.

Reminder pentru a mânca mai echilibrat. Ridurile fac parte din procesul natural de îmbătrânire, dar stilul de viață și nutriția pot influența semnificativ felul în care pielea își păstrează elasticitatea și strălucirea. Ce mănânci (sau ce nu mănânci) se vede pe fața ta.

Nu am indicat la punctele de mai sus care sunt alimentele cu vitamina C, E, colagen etc. Enumerându-le, ai vedea că, în final, e vorba despre a mânca pe cât posibil cât mai variat, pe baza principiilor despre care vorbim frecvent.

Așadar, dacă vrei o piele mai netedă și sănătoasă, înainte de a căuta cele mai scumpe și eficiente tratamente și suplimente minune, echilibrează-ți dieta.

Către wellbeingcircle.ro

Ne auzim săptămâna viitoare!

Dana

Cum pot să te ajut

1/ Coaching: Preiau periodic 1-2 clienți în coaching. Dacă vrei să lucrezi cu mine în sesiuni de coaching 1 to 1, trimite un email pe dana@wellbeingcircle.ro pentru a programa un discovery call.

2/ Vrei să afli ceva despre un subiect anume? Scrie-mi și îți dau mai multe detalii într-un articol dedicat sau în newsletter.

113 Cherry St #92768, Seattle, WA 98104-2205
Unsubscribe · Preferences
*Photo by Mika Baumeister on Unsplash

Wellbeing Circle | Redesign your Life

Înscrie-te acum și primești în fiecare marți newsletterul 3X Better, cu informații verificate, testate, cu sfaturi utile care să te ajute să trăiești mai sănătos, mai bine, mai mult.

Read more from Wellbeing Circle | Redesign your Life

3X BETTER Newsletter wellbeingcircle.ro | Decembrie 2024 | #65 Hello, December! Hey! Duminică am ieșit la alergat. Frig, vânt. M-am echipat bine, mi-am pus căștile. Până la urmă nu e prima iarnă în care alerg. Dacă nu e zăpadă pe jos, e perfect. Cum spun nordicii, nu există vreme rea, ci doar echipament neadecvat. La un moment dat, dintr-o parcare venea o mașină, iar un domn, aflat la volan, a făcut semn să îmi vorbească. De obicei sunt refractară la orice interacțiune când alerg, dacă nu...

3X BETTER Newsletter wellbeingcircle.ro | Noiembrie 2024 | #63 Hey! Bolnavii de cancer care adoptă un stil de viață sănătos în timpul diagnosticului și după recuperare își reduc cu 58% riscul de deces și cu 38% riscul de recidivă. Surprinzător, zilele trecute am aflat că doar 5% dintre supraviețuitorii de cancer din SUA îndeplinesc unitar recomandările legate de stil de viață sănătos: nutriție (consum de 5 porții de legume și fructe pe zi), activitate fizică (150 min de activitate moderată...

3X BETTER Newsletter wellbeingcircle.ro | Noiembrie 2024 | #62 Hey! Deși fata mea are 10 ani, ne-am păstrat obiceiul să îi citesc seara înainte de culcare. Probabil ne-au mai rămas puține povești necitite în lumea asta :) Avem și jocurile noastre când citim (de exemplu, le dăm alte nume, amuzante, personajelor), mai glumim, mai povestim pe baza lecturii. E momentul nostru de seară, care a evoluat împreună cu relația noastră. Când le citim copiilor, lucrăm la atașamentul securizant părinte -...