3X Better Newsletter #68 - de ce să nu îți pese de blue monday pe 20 ianuarie


3X BETTER Newsletter

wellbeingcircle.ro | Ianuarie 2025 | #68

Hey!

Multe persoane sunt refractare când vine vorba de rezoluțiile de început de an, mai ales că este un exercițiu care de multe ori nu are finalitate. Nu sunt rezoluțiile de vină, ci modul în care le abordăm - de la cum ne stabilim și scriem prioritățile până la cum punem în aplicare ce ne-am propus.

În plus, exercițiul este util când credem că ne poate fi util și avem încredere că putem face ce ne propunem și nu când îl facem doar pentru că și alții îl fac.

Nu e neapărat să ne planificăm prioritățile în ianuarie. Pentru unele persoane ianuarie e doar un moment bun de restart. Aceste puncte clasice de resetare - cel mai frecvent astfel de punct probabil este ziua de luni - funcționează bine pentru motivație. E ca și cum cineva te-ar împinge un pic de la spate la start.

Când ne ajută planul personal? Când simțim că nu facem ce ne dorim și nu progresăm. Ne ajută să prioritizăm. Viața modernă este agitată și avem un ritm atât de alert încât ne scapă multe printre degete. Vrem, credem cu tărie că vrem, dar nu facem. Stăm două ore pe social media în loc să facem 30 de minute de sport. Pierdem timpul la un film plictisitor, în loc să îl închidem și să ne ocupăm de un hobby. Mergem în direcția unui grup care nu ne mai reprezintă, în loc să ne rupem și să facem ce contează pentru noi, cu adevărat. Ca să ieșim din zona de confort, ne ajută să știm ce vrem să facem, cum să facem, să facem, fiind constant aware de ce facem vs ce avem de făcut.

Este important ca, dacă îți dorești să realizezi ceva anume, să te organizezi și să prioritizezi, nu contează dacă e luni, e 1 ianuarie sau chiar chiar 20 ianuarie - considerată cea mai depresivă zi din an - despre care îți scriu mai jos.

Anul acesta am revizuit mini e-bookul meu despre principiile de bază când îți setezi planurile personale, care să te ajute să îți setezi rezoluții pentru viață, nu pentru un an. I-am dat și o formă mai frumoasă și am inclus și câteva pagini de lucru cu ideile prezentate. Dacă nu l-ai downloadat, e disponibil direct aici, pe site.

1. Sună bine, e shiny, dar e și bun?

Dacă tot plecăm cu planuri la drum este un bun moment să ne reamintim să nu țintim lucruri mici, sclipitoare și scumpe, fără să fi bifat lucrurile mari, de bază. Terapia cu lumină roșie, suplimente pentru energie, vitalitate, detoxifiere, tratamente minune care îți lasă corpul ca la 20 de ani, diete super nișate etc etc

Unele sunt foarte ok și au poate efecte bune - cafeina ajută la performanțe fizice, creatina are efectele benefice dovedite, inlcusiv la nivel cognitiv, magneziul - ne ajută să relaxăm, melatonina - e o soluție când nu putem dormi. Dar întâi de toate, facem sport cum și cât ar trebui? Lucrăm la mindsetul nostru, ne găsim momente de relaxare în timpul zilei? Avem o igienă corespunzătoare a somnului?

Toate tehnicile sofisticate sunt pentru fine tunning, dar sa avem la ce să facem tunning.

Unele soluții sunt de multe orin un simulacru - ceaiuri de slăbit care ne fac să eliminăm apa, dar nu contează dacă nu dăm jos grăsime, tratamente de pierdut centrimetri in talie - dar nu vin cu toate beneficiile pe care le aduce mișcarea fizică și care nu pot fi înlocuite de absolut nimic, suplimente cu greens, care nu vor avea niciodată beneficiile consumului zilnic de fructe și legume.

Altele nu sunt suficient de studiate și ajung să aibă efecte adverse - fillers cu acid hialuronic în fese, în sâni, care apoi pune presiune pe sistemul limfatic, cu rol extrem de important în imunitate, crescând astfel riscul de apariție a cancerului; suplimente cu antioxidanți consumate în exces care încep să aibă efecte negative la nivel celular, crescând, de asemenea, riscul de cancer (doza optimă este legată de un consum zilnic de fructe și legume).

Ce e de făcut? Îți propun ca anul acesta să te axezi pe ce înseamnă cu adevărat să trăiești sănătos - să mănânci proteine din surse de calitate, să ai grijă să consumi grăsimi sănătoase, să ai fructe și legume în fiecare zi, ideal o porție la fiecare masă, să te miști cât poți de mult în timpul zilei și să faci sport - combinația ideală e formată din mai multe tipuri de antrenament: exerciții cu greutăți, cardio și, ideal, și o sesiune de antrenament HIIT pe săptămână, să ai un program disciplinat de somn, să te hidratezi bine și să ai grijă să te relaxezi și să te destresezi constant, cu atât mai mult când simți că te copleșesc activitățile zilnice. E mult, mult mai eficient pentru sănătatea ta și… mai ieftin.

2. Cum să ai succes când ceri o favoare

Unul dintre CEOs la o companie la care lucram se mândrea că trece în față la orice rând de la aeroport arătând că se grăbește. Și spunea că nimeni nu se revolta niciodată. Nu sunt de acord să abuzăm de bunăvoința oamenilor, dar e interesant fenomenul și el are o explicație.

Una dintre cele mai simple metode pentru a cere ceva cuiva și pentru a fi eficienți în a primi răspunsul este… Nu, nu să spunem cuvintele magice ”te rog”. Puterea stă în ”pentru că…”. Va crește șansele ca cineva să fie de acord să ne ajute.

Mai interesant e că nici nu contează atât de mult explicația, cât să avem o explicație.

Există un studiu de referință, numit ”Studiul Xerox”, realizat în anii ’70, de cercetătoarea Ellen Langer, care arată că atunci când le oferim oamenilor orice motiv când însoțim o solicitare fără miză foarte mare, răspund pozitiv. Dacă miza e mai mare, începe să conteze ce punem după ”pentru că”.

În studiul Xerox, o persoană a fost instruită să treacă în fața celor care așteptau la coadă la copiator folosind unul dintre cele trei scenarii:

  1. Îmi cer scuze, am 5 pagini. Aș putea folosi copiatorul?
  2. Îmi cer scuze, am 5 pagini. Aș putea folosi copiatorul, pentru că mă grăbesc?
  3. Îmi cer scuze, am 5 pagini. Aș putea folosi copiatorul, pentru că trebuie să fac niște copii?

În mod surprinzător, oamenii au reacționat pozitiv inclusiv la cererea 3, care pare oarecum… jenantă. Toată lumea stă la rând pentru că trebuie să multiplice paginile. Rata de succes a fost de 60% în primul caz - fără explicație - și de 93% și 94% în celelalte situații - cu explicație, oricare ar fi aceasta.

În a doua parte a experimentului, cele 5 pagini au fost înlocuite cu 20, ceea ce a făcut ca afirmația 2, oferind o explicație coerentă, să performeze mai bine - miza e mai mare, oamenii sunt mai atenți la validitatea motivului. Dar ”pentru că” funcționează în continuare, chiar dacă cu o rată mai mică de succes.

Ce să luăm din studiu. Oferirea unei argumentații declanșează comportamente automate, pe care nu le mai raționalizăm. Oamenii aud că urmează o explicație și nu mai sunt atenți la explicația per se. Asta când nu e o miză.

De ce? Pentru că miza e atât de mică, încât oamenii nu mai pierd timp raționalizând explicația și o acceptă a priori. Când miza crește, este mai important să analizeze să vadă dacă merită sau nu să zică da, și atunci au nevoie de o argumentație coerentă și mai convingătoare decât un ”bla bla” oarecare.

Dacă vrem să jonglăm cu ”pentru că” în a-i convinge pe ceilalți, trebuie totuși să fim atenți la linia de demarcare.

Ellen Langer, autoarea studiului, este cercetătoare la Harvard și este recunoscută pentru cercetările ei în domenii ca mindfulness (un domeniu pe care îl studiază de peste 40 de ani), puterea minții, managementul stressului, psihologia procesului decizional.

3. Blue Monday este o invenție pseudoștiințifică

Ce faci de Blue Monday, pe 20 ianuarie? Eu fac ce fac de obicei. Ce am făcut tot anul trecut, ce am făcut în vacanță și ce voi face și în 2025 - îmi văd de prioritățile mele. Lucrez, citesc, scriu, învăț, stau cu fata mea și soțul meu. Poate de aceea nici nu am blue monday.

Blue Monday este a treia zi de luni din luna ianuarie și, după calculele psihologului Cliff Arnall, este cea mai deprimantă zi din an. Analiza lui a luat în considerare diverși indicatori, cum ar fi vremea, nivelul datoriei financiare, salariul lunar, timpul care a trecut de la Crăciun, timpul de la care începe să se simtă eșecul de a nu fi urmat rezoluțiile în noul an, nivelul de motivație, dorința de a acționa. La polul opus, cea mai fericită zi ar fi undeva în jur de 20 iunie.

Arnall a venit cu această propunere în 2005, la inițiativa companiei Sky Travel, ca o inițiativă de PR. El a fost acuzat că a inventat o formulă care nu are corepondent în realitate și, mai ales, nu are nicio bază științifică. Mai mult, ideea de a promova ”Blue Monday” a aruncat o umbră asupra întregii luni ianuarie și a ridicat nivelul de depresie la început de an. Arnall s-a apărat, spunând că intenția sa a fost să îndemne oamenii să facă lucruri. Ca urmare, 13 ani mai târziu, a colaborat la o noua campanie, cu Virgin Airlines pentru a ”reabilita” luna ianuarie ca o lună de acțiune, sub numele ”Screw It, Let’s Do It”

Cliff Arnall a venit cu o altă ecuație, considerată la fel de pseudoștiințifică, pentru a identifica un weekend lung perfect, care are ca variabile timpul petrecut călătorind, întârzierile, timpul petrecut cu activități culturale, timpul dedicat relaxării, timpul de somn (notat distractiv în ecuație cu ZZ), timpul pierdut în stare de stres și timpii consumați pentru a face bagaje și cu diverse pregătiri.

Ce să reții? Blue Monday poate fi o zi ca oricare alta. Mintea noastră este ușor influențabilă, astfel că e important ce ne spunem și ce ni se spune, mai ales când nu ni se prezintă contextul sau infromația e împachetată ca o poveste. Iar dacă ne și vizează personal, suntem mult mai vulnerabili.

De exemplu, multe persoane încep să renunțe la aplicații complexe care monitorizează stresul, somnul etc și apoi coroborează datele făcând diverse recomandări, tocmai pentru că îți pot indica, de exemplu, că ai dormit prea prost și nu ai energie și te pot influența să performezi sub potențial. E bine să ai datele, dar să le analizezi cu un pic de distanță și curiozitate.

Dacă ne gândim că Blue Monday nu are o bază reală, s-ar putea ca 20 ianuarie să fie chiar o zi bună.

Către wellbeingcircle.ro

Ne auzim săptămâna viitoare!

Dana

Cum pot să te ajut

1/ Coaching: Preiau periodic 1-2 clienți în coaching. Dacă vrei să lucrezi cu mine în sesiuni de coaching 1 to 1, trimite un email pe dana@wellbeingcircle.ro pentru a programa un discovery call.

2/ Vrei să afli ceva despre un subiect anume? Scrie-mi și îți dau mai multe detalii într-un articol dedicat sau în newsletter.

113 Cherry St #92768, Seattle, WA 98104-2205
Unsubscribe · Preferences
*Photo by Jess Bailey on Unsplash

Wellbeing Circle | Redesign your Life

Înscrie-te acum și primești în fiecare marți newsletterul 3X Better, cu informații verificate, testate, cu sfaturi utile care să te ajute să trăiești mai sănătos, mai bine, mai mult.

Read more from Wellbeing Circle | Redesign your Life

3X BETTER Newsletter wellbeingcircle.ro | Ianuarie 2025 | #69 digital sunset, desenat de Iris Hey! Am văzut foarte-foarte multe postări pe grupurile de fitness pe care le umăresc, în care subiectul principal este în jurul ideilor: vreau să dau jos câteva kilograme și să pun mușchi, să se vadă mai bine frundul, să arăt ca X. Toată lumea vrea aceste rezultate cât mai repede sau întreabă cu nerăbdare: în cât timp voi vedea schimbări? Sunt persoane care postează poze după două săptămâni,...

3X BETTER Newsletter wellbeingcircle.ro | Decembrie 2024 desen făcut special de Iris pentru newsletterul meu și colorat cu drag de mine Sărbători fericite! Bucură-te de sărbători, cu grijă față de tine și înțelegere! Dăruiește dragoste și zâmbete. Cu toții tânjim după liniște în suflet, mai ales la final de an, și cel mai ușor ne este să o găsim alături de cei dragi. Home is where the love is. Să ne auzim cu bine în 2025!Dana @wellbeingcircle.ro 113 Cherry St #92768, Seattle, WA...

3X BETTER Newsletter wellbeingcircle.ro | Decembrie 2024 | #67 Kobe & Gianna, by Thierry Guetta (aka Mr. Brainwash), 2020. Muralul din LA a fost distrus de ploaie. Hey! Când știi ce vrei în viață, lumea devine, practic, biblioteca ta. Din această perspectivă, tot ce vezi este o oportunitate de a învăța.- Kobe Bryant Acum câțiva ani, am primit cadou de Crăciun cartea Mamba Mentality, a lui Kobe Bryant. E decembrie și, amintindu-mi de ea, am recitit-o. Pe 26 ianuarie se vor împlini 5 ani de...