Înscrie-te acum și primești în fiecare marți newsletterul 3X Better, cu informații verificate, testate, cu sfaturi utile care să te ajute să trăiești mai sănătos, mai bine, mai mult.
Share
3X Better Newsletter #91 - cum să îți prelungești viața cu 6-10 ani & 5 lecții de body recomposition
Published 7 days ago • 7 min read
3X BETTER Newsletter
wellbeingcircle.ro | Iunie 2025 | #91
Hey! De două săptămâni am trecut de la alergat la sărit coarda, ca activitate cardio. Este o activitate intensă, dar foarte rewarding, pentru că progresele se văd destul de repede. În același timp e tricky, pentru că atunci când vezi rezultate, ai tendința să faci mai mult și să te supra-antrenezi.
Săritul corzii este excelent dacă vrei o activitate simplă și eficientă pentru sănătate - te ajută să crești VO2Max - un indicator al performanței activității, legat direct de scăderea riscului de deces, să îmbunătățești densitatea osoasă - riscul de osteoporoză crește pe măsură ce înaintăm în vârstă, să lucrezi creierul pe partea de coordonare - pentru a preveni declinul cognitiv, eventual să arzi calorii eficient.
Nu este un sport scump. Dacă vrei să începi să sari coarda, îți recomand să îți cumperi o coardă potrivită pentru începători - din păcate, nu prea o să o găsești în România.
Beaded rope este cea mai eficientă pentru a învăța, o coardă care are un fel de ”cămășuțe” pe ea și te ajută să ai feedback vizual și auditiv în timp ce sari. Și corzile de PVC sunt ok, dar alege una de încredere. Îți las mai jos câteva opțiuni:
Elevate - eu mi-am comandat de pe Amazon din Germania.
Swissskip - mi-am comandat direct de la ei de pe site, (abia) o aștept
Unul dintre cei mai apreciați influenceri pe zona de jump rope este Dayan Kolev, care are și brandul Swissskip. Îți recomand să arunci o privire, o să te inspire să te apuci de sărit coarda. Lauren Flymen este foarte populară, cu milioane de followers. Ea a început să sară coarda în pandemie, acum jobul ei este ”skipping influencer”.
Azi citești despre:
lecții despre slăbit după 3 luni de lucru cu clienta mea
ne prelungim viața când mâncăm mai sănătos
chatGPT ne reduce inteligența?
1. 5 lecții de slăbit sănătos, din programul meu Summer Mindset
Am încheiat summer mindset, programul pe care l-am lansat acum 3 luni. Și vreau să îți arăt că body recomposition se poate întâmpla în deficit. Cu alte cuvinte, poți să mănânci mai puțin decât nevoile zilnice ale organismului (altfel nu ai cum să slăbești), să scazi procentul de grăsime și să crești procentul de masă musculară. Cum? Cu ore clare de masă, cu tracking, observație și analiză, cu aport de proteine și mișcare.
Contează mult ce alegeri faci, număr de calorii total etc. Dar diferența vine cu adevărat din disciplină. Coachul te poate ghida, îți poate readuce entuziasm, îți poate dimensiona așteptările, însă disciplina vine cu adevărat de la dorința ta de a face o schimbare și de a te menține în liniile planului făcut.
Nu e vorba despre mine. Partenera mea în acest proces alături de care am făcut fine tunning și am adaptat dieta este o inspirație și pentru mine de a acționa în linie cu obiectivul persona, demonstrând că rezultatele sunt o oglindă a consecvenței.
Deși a ajuns unde și-a dorit, drumul nu s-a încheiat, pentru că mentenanța e la fel de importantă ca și pierderea în greutate. Din fericire, drumul la mentenanță a început cu antrenamente cu greutăți și asta va contribui semnificativ la creșterea masei musculare, cu mese bogate în proteină.
ată cum arată evoluția greutății, a masei musculare și a procentului de grăsime corporală în 3 luni de program, cu o diferență de 5 -5,5 kg, pornind de la un BMI normal (procesul de grăsime era foarte mic deja).
Vreau să îți mai las ceva pentru inspirația: numărul zilnic de pași. Ai să vezi în grafic ce puține sunt zilele sub 5.000 și cât de multe sunt cele peste 10.000.
5 lecții pe care să le reținem
disciplina, consecvența fac diferența între văd rezultate și nu văd rezultate.
poți să slăbești și să ai și grijă de masa ta musculară
rezultatele vin din stilul alimentar, însă mișcarea ajută.
trackingul este esențial pentru rezultate mai rapide
procesul nu e liniar, când ai o zi sau două în care cântarul se duce în sus, dar știi că ai făcut ce trebuia, nu dispera, fă zoom out și o să vezi că ești pe drumul cel bun.
2. 6 -10 ani de viață în plus dacă mâncăm mai sănătos
Mai multe studii observaționale, pe populații numeroase, arată că ne putem prelungi durata vieții cu 6 până la 10 ani, dacă ne schimbăm obiceiurile alimentare haotice cu unele care să ne ajute să fim mai sănătoși pe termen lung.
Există un instrument pentru a măsura concret, în ani, impactul alimentației sănătoase asupra longevității, numit Food4HealthyLife.
Este dezvoltat de cercetători de la Universitatea din Bergen, Norvegia, dar a primit recunoaștere internațională pentru rigoare și este susținut de colaboratori din toată lumea. Food4HealthyLife combină date din meta-analize pe sute de studii privind consumul diferitelor grupe alimentare cu riscul de mortalitate și cu ratele reale de mortalitate din cadrul populației de referință (ex. UK Biobank, Norvegia etc.)
Apoi, simulează cum s-ar schimba speranța de viață dacă un adult obișnuit ar trece de la o dietă nesănătoasă la una echilibrată (ex. Eatwell Guide în UK) sau chiar la una optimizată pentru longevitate (ex. modelul inspirat din Nordic Nutrition Recommendations 2023 – NNR2023).
Metodologia din spatele instrumentului Food4HealthyLife oferă pentru prima dată informații despre impactul asupra sănătății al unor schimbări combinate la nivel de grupe alimentare. De exemplu, care este efectul combinat asupra duratei de viață dacă îmi cresc consumul de fructe și de pește? Până acum, aveam studii despre beneficiile pentru sănătate asociate cu grupe alimentare separate sau diete specifice.
Ce să reținem. În cazul persoanelor cu o dietă tipic occidentală, schimbările alimentare pe termen lung – indiferent de vârstă – aduc beneficii semnificative pentru sănătate. Rezultatele sunt cu atât mai bune cu cât schimbările încep mai devreme în viață.
Pentru adulții de 40 de ani cu un model alimentar tipic și care fac schimbări alimentare menținute pe termern lung, speranța de viață crește
cu 2-4 ani în urma unor schimbări mai ușoare,
cu până la 6-8 ani în cazul în care se trece la un model alimentar optimizat pentru longevitate.
Strategiile eficiente pentru creșterea speranței de viață în rândul persoanelor cu o dietă tipică includ: consum crescut de leguminoase, cereale integrale și semințe/nuci și reducerea consumului de carne roșie și carne procesată. De asemenea, studiile arată efecte pozitive asociate consumului de fructe, legume și pește.
Poți să îți calculezi și tu impactul potențial asupra duratei vieții tale, în funcție de ce vrei să schimbi în alimentația ta. Instrumentul este disponibil online aici
Pentru referințe, echipa de cercetare condusă de Lars Fadnes, a publicat mai multe studii:
Am tot auzit că ChatGPT este considerat un instrument care ne lenevește neuronii și ne fură capacitatea de a gândi. Studiile sunt într-o fază incpientă. Dar iată, avem primul studiu realizat prin tehnologia de scanare fMRI (neuroimagistică), venit de la MIT, care răspunde la întrebarea: ce se întâmplă în creier atunci când oamenii primesc ajutor de la AI pentru sarcini cognitive?
Particpanții la studiu - studenți - au fost împărțiți în 3 grupe și au avut ca task să scrie eseuri:
folosing un tool de AI (de tip LLM - large language model - cum e ChatGPT)
accesând doar informații stocate în creier, fără ajutor
Cei din grupa LLM au fost testați ulterior scriind fără ajutor, cei din grupa fără ajutor au fost ulterior testați cu ajutor LLM.
Activitatea cognitivă a scăzut pe măsură ce ajutorul extern era mai intens. După 4 luni, cei care au folosit ajutor LLM / AI au performat mai prost la nivel neuronal, lingvistic și comportamental. Pe măsură ce lunile au trecut, studenții au început să contribuie din ce în ce mai puțin la scrierea eseurilor și mai degrabă să dea copy-paste.
Studenții din grupul celor care s-au bazat doar pe cunoștințele proprii au prezentat activitatea creierului crescută în asociere cu generarea de idei, creativitate, s-au declarat mai curioși, mai interesați și mai mulțumiți de taskul realizat.
Și grupul care a folosit Google Search avea activitate mai intensă la nivelul creierului și satisfacția ulterioară realizării eseului, comparativ cu cei din grupul AI.
În plus, cei care au scris eseul cu AI și au trecut ulterior la scrierea fără ajutor extern nu au reținut mare lucru din ce scriseseră prima dată.
Ce să mai știi. Studiul de la MIT nu a trecut încă prin procesul formal de revizuire și publicare, dar autorii studiului au decis să nu mai aștepte pentru a atrage atenția asupra riscurilor. Ei au început acum să studieze impactul asupra creierului când programatorii utilizează ChatGPT pentru scrierea codului. Primele concluzii? Rezultatele sunt chiar mai îngrijorătoare și ar putea avea implicații serioase pentru companiile care speră să înlocuiască programatorii juniori cu AI.
Un alt studiu din aprilie arăta că folosirea AI crește performanța în realizarea taskurilor, dar scade motivația intrinsecă.
Cu toate acestea, poți folosi AI accesând gândirea critică. Studiul nu arată că folosirea ChatGPT te face automat mai puțin inteligent. În schimb, arată că, dacă îl folosești pasiv, acceptând tot ce îți oferă, fără să gândești critic, s-ar putea să ratezi exercițiul mental necesar pentru a înțelege informația și de a o stoca în memorie.
1/ Coaching: Preiau periodic 1-2 clienți în coaching. Dacă vrei să lucrezi cu mine în sesiuni de coaching 1 to 1, trimite un email pe dana@wellbeingcircle.ro pentru a programa un discovery call.
2/ Vrei să afli ceva despre un subiect anume? Scrie-mi și îți dau mai multe detalii într-un articol dedicat sau în newsletter.
wellbeingcircle.ro te ajută să ajungi acolo unde te poartă imaginația. Îți ofer informații, sfaturi practice, instrumente utile pentru a începe o schimbare pe termen lung.
Înscrie-te acum și primești în fiecare marți newsletterul 3X Better, cu informații verificate, testate, cu sfaturi utile care să te ajute să trăiești mai sănătos, mai bine, mai mult.
Read more from Wellbeing Circle | Redesign your Life
3X BETTER Newsletter wellbeingcircle.ro | Iulie 2025 | #92 Hey!Este 1 iulie. Au trecut 182 de zile din an. Mai avem 183. Cum arată pentru tine prima jumătate de an? Ce experiențe, lecții, cunoștințe ai acumulat în aceste 6 luni? Cum te-ai schimbat, cu intenție? Ce ai reușit din ce ți-ai propus? Există zone în care ai progresat? Sunt progresele aliniate la prioritățile tale? Felicitări! Fă o listă, să le ai în față, concret. Sărbătorește. Există zone în care ești în același punct sau ai...
3X BETTER Newsletter wellbeingcircle.ro | Iunie 2025 | #90 Hey!Ce planuri de vacanță? Unde mergi? Cât stai? Foarte important - cât stai? Dacă ești în faza de planificare, nu te uita doar la destinație. Ia în calcul și durata. Un studiu publicat în Journal of Happiness Studies arată că wellbeing-ul personal crește rapid în timpul vacanței și atinge vârful în a opta zi. Studiul arată că este nevoie de timp pentru a ne deconecta de la stresul muncii și a ne ”aclimatiza” la vacanță. Primele zile...
3X BETTER Newsletter wellbeingcircle.ro | Iunie 2025 | #89 Hey!Una dintre cele mai dificile intervenții cu care foarte multe dintre clientele mele se confruntă este mersul pe jos. Cum să cresc numărul de pași. Am mai scris despre asta, dar mă folosesc de pretext să lansez un reminder că mersul este prima măsură pe care o putem lua dacă vrem să adoptăm un stil de viață mai sănătos. Suntem făcuți să mergem. Mai mult, dacă ne uităm la anatomia corpului uman, suntem făcuți să rezistăm la...